• Standaard header

Detox zinvol?

Geplaatst op 19-07-2019

Detoxen zinvol?

Gaat een detox je helpen om af te vallen? 

Het idee dat je al je slechte gewoontes gewoon kunt ‘wegspoelen’ en je organen weer ‘schoon’ maakt is onzin, wetenschappelijk gezien dan.

Detox is een woord, gebruikt door mensen die denken dat een bepaalde handeling of aanpassing in het voedingspatroon je lichaam vrij van opgestapelde schadelijke stoffen (E-nummers, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen op onze voeding) kan maken. Het meest bekend (commercieel) is de sapkuur van drie, vijf of zelfs zeven dagen, maar ook pillen, superfoods en darmspoelingen zijn populair.

Een van de beloftes van detoxen is dat je gewicht verliest. Maar gewichtsverlies is niet altijd vetverlies. Als je gaat detoxen verminder je hoogstwaarschijnlijk je calorie-inname. Evenals je koolhydraatinname. En als je minder koolhydraten eet, vult je lichaam zijn glycogeenvoorraden niet meer aan. Je verliest niet alleen deze opgeslagen glycogeen, maar ook het water dat gekoppeld is aan glycogeen; 3 gram water per gram glycogeen. Dit kan al snel 2-3 kg gewichtsverlies verklaren! Maar niet alleen de glycogeenvoorraad, ook je maaginhoud heeft invloed op je gewicht. En als je minder eet, heb je minder maaginhoud, waardoor je lichter bent.

Een bepaalde periode bijvoorbeeld even geen alcohol, minder suiker of frisdrank, door sommigen ook wel een detox genoemd, kan natuurlijk wel goed zijn voor je. Bovendien kun je zo weer je opgebouwde ‘verkeerde’ gewoontes overdenken, en dat is voor niemand slecht. Dat juichen we juist toe! Maar een week alleen op puur fruitsappen leven raden we niet aan. Denk maar eens aan alle voedingstoffen die je dan niet binnenkrijgt, en in plaats daarvan voornamelijk op koolhydraten (suikers) draait…

Een detox kan dus zelfs negatieve gevolgen hebben. In plaats daarvan raden we je aan om gewoon regelmatig te bewegen, op je voeding te letten en meer rust te pakken.

Wil je lichter worden en jezelf fitter voelen, zorg dan voor een goede bealans in voeding, activiteit en rust.  

Deel dit bericht:

Blog

 • Nuchter sporten?

  Is nuchter sporten zinvol?

  Lees meer
 • Zijn eiwtshakes zinvol?

  Uit een studie blijkt dat er weinig verschil zit.

  Lees meer
Archief
 • Afslank Marathon

  Afslank Marathon

  Met onze Afslank Marathon programma gaan we 90-dagen met je aan de slag

  Lees meer
 • Small Group Training

  Small Group Training

  Tijdens de Small Group trainingen wordt er hard gewerkt om een maximaal resultaat te behalen

  Lees meer
 • Outdoor Training

  Outdoor Training

  Full body workout gericht op kracht, conditie, balans en snelheid!

  Lees meer
 • 90 Day Challenge

  90 Day Challenge

  Maak gebruik van ons Elite outdoor programma

  Lees meer
 • Personal Training

  Personal Training

  Specifieke oefeningen, intensieve begeleiding en een persoonlijk plan

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.